Wanneer ik de radio aan zet, word ik onrustig van het horen van de nieuwe cijfers. Weer een stijging. Hoe komt dit toch? Hebben we ons niet genoeg gehouden aan de regels of wat is er aan de hand? Ik weet het niet. Ik kan er geen antwoord op geven.

Waar we in ’t begin van deze crisis nog solidair naast elkaar stonden, blinken we nu vooral uit in vinger wijzen. Dit is echt verloren energie. Corona trekt zich niets aan van wiens schuld deze tweede golf is. Het enige dat indruk kan maken, is dat we allemaal onze plicht doen en zorgen dat we zelf de regels opvolgen.

We gaan terug naar onze bubbel van 5 (of is het nu toch 10?). Voor wie ga ik kiezen? Dan ga ik voor mijn ouders, schoonouders en mijn yogajuf en vriendin Belinda. In deze rare tijd is zij mijn inspiritor en yoga kan ik echt niet missen. Mijn andere familie en vrienden zullen helaas tevreden moeten zijn met een telefoontje, whatsapp of videocall.

Wanneer is het tijd om terug naar de ‘gewone’ wereld te gaan?

Ik hoop eind augustus want dan zijn mijn ouders 60 jaar getrouwd en dat willen we graag samen vieren. En vele kinderen/studenten willen in september terug naar school gaan en hun vrienden zien. Wie weet wat de toekomst brengt?

Wat ik wel weet, is dat het belangrijk is om te accepteren, niet te oordelen, te relativeren en toch proberen gelukkig te zijn. Dingen die we eigenlijk allemaal kunnen leren.

De eerste stap naar volwassenheid is verantwoordelijk zijn voor je eigen leven. Jij bent verantwoordelijk voor je eigen geluk, niet je ouders, partner, kinderen, collega’s,...

Nadat ik mijn job kwijt was, heb ik ook geleerd dat ik verantwoordelijk ben voor mijn eigen werkgeluk en niet alleen mijn werkgever. De dingen terug oppakken, aanpakken, iets op je nemen en ergens voor staan. Dat is het doel.

Ook dingen loslaten hoort bij de stap naar gelukkig zijn. Er is altijd wel iets wat je moet loslaten. Dit kan gaan van je job, vrienden, spullen,... tot gewoontes die je opgeeft voor een betere wereld. En dat loslaten, dat kan soms pijn doen.

Durf te kijken naar je eigen emoties, durf jezelf te confronteren en hou er rekening mee dat niet alles altijd loopt zoals jij het wil. Zorg er voor dat je weet wat je doelen zijn.

Uit een recent onderzoek van de Universiteit van Antwerpen blijkt dat de 3 belangrijkste doelen voor een mens zijn:

Voor mij heeft gelukkig zijn alles te maken met de juiste balans vinden tussen negatieve en positieve emoties. Positieve emoties kan je proberen zelf te creëren door bewust bezig te zijn met dankbaarheid. Hoe dankbaarder je door het leven gaat, hoe gelukkiger je bent. Het is een zoektocht om te kijken wat goed voor je is en dit te blijven doen. Dit lukt ook niet altijd voor mij maar ik weet stap voor stap zal ik hier beter in worden.

Mezelf ontwikkelen probeer ik nog elke dag te doen door veel te lezen, bijkomende opleidingen te volgen (o.a. jobrepaircoach) en de afgelopen maanden door webinars rond werkgeluk te volgen.

In mijn werk als coach wil ik altijd bijdragen aan het geluk van anderen. Dat lukt niet altijd maar toch meestal. Als loopbaancoach laat ik bijvoorbeeld de coachee stilstaan bij volgende vragen: “Word jij gelukkig van jouw werk? Kan je nog verder groeien? En hoe zit het met jouw privéleven? Is de work/life balance nog oké?".

Samen met mijn coachee ga ik op weg en bekijken we wat er nodig is om misschien de huidige job te veranderen (jobrepair) of op zoek te gaan naar een nieuwe job waardoor coachee terug met 'goesting' gaat werken en gelukkig is.

Ook in in deze tijden van corona moet je reflecteren en aan jezelf durven vragen: ‘waarom voel ik mij nu minder gelukkig? Heb ik vakantie naar het buitenland, uitstappen, terrassen,... nodig om gelukkig te zijn of kan ik dit gevoel ook dichtbij huis creëren?”

Daarom is de volgende oefening “ontvangen” leuk om te doen. Een vorm van ontvangen is genieten. De voorwaarde is wel dat je de situatie kan accepteren zoals ze is. Bijvoorbeeld: ik mag nog wel op restaurant gaan maar alleen met de mensen uit mijn bubbel.

Ga voor jezelf na:

● Wat zijn 3 dingen uit het verleden waarvan je nog steeds kan nagenieten?

● Wat zijn 3 dingen in het ‘nu’ waarvan je volop kan genieten?

● Wat zijn de 3 dingen waarop jij je kan verheugen?

Wil je nog meer oefeningen doen? Contacteer ons via: info@tiriconsulting.be. Intake is gratis of luister via Spotify naar Tiri HR consulting.